Over ons
Welkom bij LETS Vlaanderen vzw, dé drijvende kracht achter de erkende sociaal-culturele LETS-beweging. Lets Vlaanderen vzw toont aan dat er een sterk alternatief bestaat voor het huidig (economisch) systeem, een werkbaar antwoord op individualisme, consumentisme en ongelijkheid.
-
In 1983 zag het Local Exchange and Trading System (LETS) voor het eerst het levenslicht in Canada als reactie op de groeiende werkloosheid in het land. Dit innovatieve systeem verspreidde zich als een positieve golf en vond snel zijn weg naar alle uithoeken van de wereld.
In Vlaanderen werd de eerste LETS-groep opgericht in Leuven in 1994. Wat begon als een lokaal initiatief groeide uit tot een beweging, en tegenwoordig zijn er meer dan dertig actieve LETS-groepen verspreid over heel Vlaanderen.
In 1998 werd LETS Vlaanderen vzw officieel opgericht, waarmee het zichzelf vestigde als een formele entiteit die de waarden van LETS in Vlaanderen vertegenwoordigt. De term 'letsen' werd in 2011 zelfs erkend als het woord van het jaar, een indicatie van de groeiende impact van LETS op de samenleving.
De erkenning als een sociaal-culturele beweging in 2016 bevestigt niet alleen de groeiende invloed van LETS, maar ook de relevantie ervan in het bevorderen van sociale cohesie, duurzaamheid en een solidaire economie.
-
Onze missie
LETS Vlaanderen vzw toont aan dat er een sterk alternatief bestaat voor het huidig (economisch) systeem, een werkbaar antwoord op individualisme, consumentisme en ongelijkheid.
Als motor en platform van het letsen in Vlaanderen en Brussel verspreiden we de unieke LETS-methodiek als een antwoord op sociale, economische en ecologische uitdagingen in de samenleving. Door mensen met elkaar te verbinden en hen aan te zetten tot actie, streven we naar een samenleving waarin sociaal engagement en waardering centraal staan.
Onze visie
Een wereld waarin iedereen letst.
We willen iedereen aan het letsen krijgen, want LETS heeft voor iedereen wat te bieden. De LETS-gedachte speelt in op een groeiende maatschappelijke nood om meer menselijkheid, samenhorigheid en samenwerking te brengen in onze huidige geïndividualiseerde en competitie-gerichte maatschappij.
LETS-groepen versterken het lokale en bovenlokale sociale weefsel.
LETS-groepen spelen een essentiële rol in het versterken van zowel het lokale als bovenlokale sociale weefsel. We willen dat LETS fungeert als een duurzaam en verbindend element, waar mensen samenwerken, elkaar ondersteunen en een hechtere gemeenschap vormen. Steeds met solidair respect voor ieders talenten en mogelijkheden.
Naast deze lokale verbindende factor, ziet LETS Vlaanderen het ook als haar taak om deze verbinding te verbreden over de lokale LETS-groepen heen en in samenwerking met andere organisaties. Zo bouwen we een bloeiende LETS-gemeenschap, met een sterk gemeenschappelijk waardenkader.
Een beweging met maatschappelijke impact.
De LETS-beweging daagt vanuit haar concrete ervaring de status quo uit op economisch, sociaal en ecologisch vlak. De LETS-methodiek is een stuwende kracht en waardevolle hefboom voor positieve verandering. We roepen mensen op, mobiliseren hen en moedigen ze aan tot actief burgerschap. LETS is het levende bewijs van mogelijke alternatieven, een rechtvaardige en duurzame samenleving: het kan.
-
LETS Vlaanderen vzw vertrekt vanuit de drie pijlers van duurzame ontwikkeling.
LETS is sociaal
Bij LETS staat verbinding en gemeenschap centraal. Letsen moedigt aan tot samenwerken en onderlinge afhankelijkheid. Ongeacht wie je bent, iedereen doet mee. Letsen draait om vertrouwen, gelijkwaardigheid, en plezier hebben terwijl je gewaardeerd wordt voor wat je graag doet. LETS brengt een frisse wind in lokale gemeenschappen en creëert duurzame sociale netwerken. Deze netwerken fungeren als een vangnet, versterken sociale cohesie en bieden mogelijkheden om op een informele wijze te leren van elkaar.
LETS is economisch
LETS is geen vervanging voor het gewone economische systeem, maar is een aanvullend muntsysteem. Als een complementair muntsysteem draagt LETS bij aan de veerkracht van de economie door transacties en ruilhandelingen mogelijk te maken die anders niet zouden gebeuren. LETS groeit snel, vooral als het economisch wat lastiger is. Het is een veerkrachtig alternatief voor een economie die alleen draait om winst.
LETS is ecologisch
LETS staat voor een duurzame manier van leven. We willen hergebruik, herstellingen, en recyclage aanmoedigen. LETS is per definitie lokaal, wat resulteert in minder transport en een kleinere ecologische voetafdruk. Wij respecteren mens en milieu, en bieden een antwoord op de consumptiemaatschappij. Spullen worden niet zomaar weggegooid; we delen ze met anderen. Letsen is niet alleen voordelig voor jou, maar ook een krachtige keuze voor een duurzamere wereld.
Omdat wij werken op het snijpunt van drie maatschappelijke domeinen brengt LETS heel uiteenlopende mensen samen. Sommigen voelen zich aangetrokken door het duurzame aspect en engageren zich vooral vandaaruit. Anderen leven in moeilijke financiële of sociale omstandigheden, waarbij letsen eerder een noodzaak dan een keuze is. LETS Vlaanderen omarmt deze diversiteit en wil een werkbaar alternatief bieden voor iedereen.
-
In een wereld waarin iedereen het druk heeft en we vaak alleen worstelen om alle ballen (werk, familie, gezin, vrije tijd, sport, koken, huishouden, klussen, ...) in de lucht te houden, voelt het soms alsof we op ons eigen eilandje leven. Hulp vragen of geven lijkt moeilijker geworden in een samenleving die steeds individueler wordt. Maar wat als we terugkeren naar een cultuur van delen, waar we collectief tijd en talent inzetten om elkaar te ondersteunen?
LETS Vlaanderen droomt van een toekomst waarin solidariteit centraal staat. Een gemeenschap waarin het vanzelfsprekend is om bij te dragen naar vermogen en waarin iedereen iets waardevols te bieden heeft. Of je nu graag kookt, handig bent met gereedschap, goed kunt luisteren of samen iets wilt organiseren – jouw inzet maakt een verschil.
Stel je voor:
De alleenstaande moeder die heerlijk kan koken en dat graag aanbiedt in ruil voor een avondje oppashulp om een cursus te volgen.
De gepensioneerde buurman die handig is met gereedschap en anderen kan helpen met kleine klussen.
Een student uit de buurt die goed is met computers helpt hem ondertussen met digitale problemen.
De hardwerkende ouders die tijd tekortkomen maar graag samen met andere gezinnen iets organiseren, zoals carpoolen of een speelmiddag.
De zoekende student die pech heeft in zijn eerste weken op kot en hulp nodig heeft bij het herstellen van een kapotte fietsketting. Hij kan zeer goed gitaar spelen en wil andere mensen dit ook graag aanleren.
De eenzame buurvrouw die haar tuin openstelt voor een gezamenlijke buurtmoestuin en zo nieuwe vrienden maakt.
Een persoon met een psychische kwetsbaarheid of fysieke ziekte kan via LETS zijn/haar grafisch of administratief talent inzetten door bijvoorbeeld een flyer of logo te ontwerpen voor een buurtinitiatief. In ruil kan hij of zij hulp krijgen bij boodschappen of vervoer, en tegelijk waardering en verbondenheid ervaren.
In een appartementenblok kunnen mensen samen een gereedschapsbibliotheek opzetten: van boormachines tot grasmaaiers, alles binnen handbereik zonder dure aankopen.
Bij LETS Vlaanderen gaat het niet om wie het meest doet, maar om hoe we samen sterker staan. We geloven dat tijd delen – tijd voor elkaar, tijd om te helpen, tijd om te verbinden – het antwoord is op een samenleving waarin steeds meer mensen zich alleen voelen. We focussen daarbij op interesses en wie wat graag doet, goed kan en wie hulp nodig heeft voor iets wat hij/zij niet graag doet of niet goed kan.
Door samen te werken, onze tijd en talenten te delen, maken we de wereld niet alleen duurzamer, maar ook warmer en menselijker. Wij zijn er om te laten zien dat niemand het alleen hoeft te doen. Samen bouwen we aan een samenleving waarin ieder mens telt en waar solidariteit geen droom is, maar dagelijkse realiteit. Doe mee, deel mee en maak samen het verschil. Dat is beter dan alleen toch?
Meet the Team
-
Siel Van Herreweghe - Coördinator
“Ik ben Siel Van Herreweghe, 28 jaar en afgestudeerd als sociaal werker. Ik hou van variatie, sociaal contact, muziek, sport, nieuwe locaties maar kan evengoed genieten van rust en natuur om nieuwe ideeën op te doen. Ik heb een algemene kennis van een aantal topics zoals sociale economie, participatie en inclusie, vrije tijd, welbevinden, armoede, onderwijs,… en wil dit graag verbinden in deze functie om LETS verder te laten groeien en bloeien.”
siel@letsvlaanderen.be
+32 469 18 09 72
-
Wesley Dooms - Bewegingscoördinator
Ik werk sinds september 2022 voor LETS Vlaanderen en ben betrokken bij diverse communicatie- en strategische initiatieven om de organisatie te versterken en te laten groeien. Mijn focus ligt op het creëren van sociale verbindingen en het verminderen van eenzaamheid binnen gemeenschappen. Ik ben specifiek geïnteresseerd in het motiveren en activeren van leden, het betrekken van nieuwe doelgroepen, en het vergroten van de maatschappelijke impact van LETS.
wesley@letsvlaanderen.be
+32 469 18 09 60
-
Joke De Mey - Bewegingscoördinator
“Ik ben Joke De Mey, 35 jaar. Ik geloof in de kracht van het gedachtengoed van LETS: hoe het bijdraagt aan een warme en duurzame samenleving waarin mensen samenkomen om elkaar te helpen, met respect voor ieders talent. Groepen begeleiden geeft me energie en ik kijk uit naar de vele boeiende ontmoetingen die me nog te wachten staan bij LETS.”
joke@letsvlaanderen.be
+32 469 18 09 62
Vrijwilligers
-
Jara Di Vita
“Als ergotherapeute sta ik volledig achter de werking van LETS, en spendeer ik met plezier wat vrije uurtjes aan deze warme, ondersteunende organisatie die mensen samenbrengt en waar iedereen welkom is.”
-
Liesbeth Van den Bossche
“Ik koos voor vrijwilligerswerk bij LETS vanwege mijn streven naar een samenleving met centraal sociaal engagement, ondersteund door economische en ecologische principes. LETS' waarden sluiten perfect aan bij mijn normen.”
-
Ine Vervaeke
“Ik ben vrijwilliger bij LETS omdat het een zinvolle tijdsbesteding is binnen een maatschappelijk interessant project.”
-
Jo De Clercq
“Als we al meer kwetsbare mensen over de drempel helpen is dat al een succes.”
-
Frans Gerbosch
Penningmeester, Dagelijks bestuur & Bestuurslid
Specialisatie in IT, financiën, administratie en vzw-wetgeving
-
Filip François
Bestuurslid
Specialisatie in vzw-wetgeving, groepswerking en zelf letser bij LETS Gent
-
Evy Puelinckx
Bestuurslid
Specialisatie in circulaire economie
-
Renaldo De Gussem
Bestuurslid
Specialisatie in marketing, innovatie, projectwerking
-
Arno Cauwenbergs
Specialisatie in juridische materie, vzw-wetgeving
-
Inge Smolders
Specialisatie in sociaal-cultureel werk (beleidsmatig) en zelf letser bij LETS Durme
-
Heidi Vanackere
Specialisatie in sociaal-cultureel werk (groepswerking)
-
Steven De Loof
Specialisatie in financiën, coaching non-profit
Contact
Heb je vragen, suggesties of wil je gewoon even hallo zeggen? Je kunt ons bereiken via het contactformulier of via onderstaande kanalen.
BlinkHuis Gent
Vlaanderenstraat 53
9000 Gent
Volg ons ook op sociale media om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en evenementen: