Salongo bij LETS Aarschot: Afrikaanse traditie versterkt de LETS-gemeenschap

De LETS'ers van Aarschot die samen de handen uit de mouwen steken om het werk lichter te maken.

Salongo bij LETS Vrouw Holle: Afrikaanse traditie versterkt de LETS-gemeenschap

Bij LETS Aarschot-Begijnendijk, ook bekend als Vrouw Holle, werd een inspirerende traditie geïntroduceerd: de Congolese ‘Salongo’. Dit begrip, waarmee sommige leden tijdens hun verblijf in Afrika kennismaakten, draait om het afwisselend helpen bij werkzaamheden, of dorpsbewoners die op vaste dagen bijdragen aan gemeenschapsprojecten. Het idee van wederzijdse hulp en de energie die dit in Congo met zich meebrengt, werd naar de LETS-groep vertaald als een maandelijkse werkdag bij een LETS-lid thuis.

De leden van LETS Aarschot merkten dat het niet altijd vanzelfsprekend is om, terwijl er thuis genoeg te doen is, bij een ander te gaan helpen. Maar al snel ontstond er een systeem van wederzijdse afspraken: "Jullie morgen bij mij, ik overmorgen bij jullie." Met agenda’s in de hand werd onderhandeld en zo was de Salongo geboren.

De kracht van samenwerking en verbondenheid

Salongo, een Lingala-woord dat gemeenschapsdienst betekent, is bij LETS Aarschot uitgegroeid tot een maandelijkse werkdag. Op de eerste zaterdag van de maand komen zoveel mogelijk LETS-leden samen om bij een lid (of meerdere leden) klusjes op te knappen. Het vergt organisatie, maar de voldoening is groot. Na een halve dag werk zijn de resultaten vaak verbluffend en wordt er samen genoten van een maaltijd, zoals een pan spek, een ketel soep of een pot spaghetti. Deze momenten versterken niet alleen de vriendschap, maar vormen ook de ideale gelegenheid om toekomstige Salongo’s te plannen.

Een systeem dat werkt

Wie genoeg LETS-punten heeft en werk wil verzetten, kan om de zoveel maanden de hele groep inschakelen. Hoewel er soms zwaar werk op de planning staat, wordt er voor gezorgd dat ook fysiek minder sterke leden een bijdrage kunnen leveren. De vaste Salongo-dag zorgt ervoor dat veel leden uitkijken naar deze dagen, simpelweg omdat het plezierig is. Taken die anders tot het laatste moment blijven liggen, worden aangepakt, en na afloop worden de verdiende LETS-punten geregistreerd.

Toch kent het systeem enkele uitdagingen. Sommige leden kunnen door de vaste dag niet altijd deelnemen, en bij zwaardere klussen is het soms een uitdaging om iedereen een passende taak te geven. Maar de kracht van de groep en de verbondenheid die hieruit voortkomt, maakt het de moeite waard.

Salongo is een prachtig voorbeeld van hoe tradities uit andere culturen kunnen bijdragen aan de samenhang en kracht van een LETS-groep. Heb jij een inspirerend LETS-verhaal of een bijzondere ervaring? Laat van je horen en stuur een mail naar info@letsvlaanderen.be! Jouw verhaal verrijkt onze LETS-community.

Meer weten over deze inspirerende groep? Bekijk hun website hier.

LETS Aarschot-Begijnendijk

In 1995 ontstond LETS Vrouw Holle in Begijnendijk, in de kennissenkring van een biologisch tuinbouwbedrijf. De oprichters, geïnspireerd door hun avonturen in het buitenland en hun ervaringen met zelfvoorzienende gemeenschappen, wilden meer delen dan enkel gesprekken bij een glas wijn. Ondanks de teleurstellingen die hun buitenlandse avontuur opleverden, bleef het verlangen naar een hechte gemeenschap bestaan.

Met steun van diverse initiatieven zoals Aktie Strohalm en de Findhorn Foundation, en met hulp van de vormingsorganisatie Elcker, groeide LETS Vrouw Holle uit tot een plek waar mensen niet alleen goederen en diensten, maar ook steun, kennis en vriendschap met elkaar uitwisselen. Het systeem van 'pluimpjes' symboliseert dit delen, waarbij het draait om waardering, niet om geld. Vrouw Holle staat vandaag nog steeds voor de kracht van samenwerking en gemeenschapszin, waarbij het persoonlijke en sociale welzijn centraal staan.

https://www.letsaarschot.be/homepage
Vorige
Vorige

Workshopverslag: De Visvijver – Commons Lab | zaterdag 9 november 2024

Volgende
Volgende

Een goed gesprek over LETS en deugd